COSME 2014-2020

Avrupa Birliği’nin KOBİ’lere ve girişimciliğe yönelik programlarının ilk ve en somutu 2002-2006 yıllarında uygulamaya alınan MAP (AB İşletme, Girişimcilik ve KOBİ’ler Çok Yıllı Programı-The Multiannual Programme for Enterprise and Entrepreneurship and in particular for Small and Medium Sized Enterprises) olarak nitelenebilir. MAP, iş dünyasının büyümesini ve rekabet edebilirliğini teşvik etmek, iş ortamını ve idari düzenleyici çerçeveyi basitleştirmek, girişimciliği geliştirmek, özellikle KOBİ’lerin finans kaynaklarına erişimini kolaylaştırmak ve yenilikçi ve yeni iş ortamlarının yaratılmasına imkân tanınmasını amaçlamıştır.

MAP Programı Türkiye’nin dahil olduğu ilk program olarak kayda geçmiştir. O günkü şartlarda ülkemizde kurulan Avrupa Bilgi Merkezleri, Kredi Garanti Fonu’nun Avrupa Yatırım Fonu aracılığıyla faydalandığı kontr-garanti anlaşması ilk kez katılım sağlanan bir program olduğu düşünüldüğünde ülkemiz adına başarılı bir dönemdir. Bu arada söz konusu programın ulusal koordinasyon görevini üstlenen KOSGEB Başkanlığı, Topluluk Programları yönetimi tecrübesi edinme adına önemli bir süreç geçirmiştir.

2007-2013 dönemi ise AB’nin gerek bütçe gerekse uygulama alanları olarak, öncüllerinden çok daha büyük bir program olan Rekabetçilik ve Yenilik Programı aktif hale getirilmiştir. Programın alt bileşeni Girişimcilik ve Yenilik Programı (EIP) ise MAP’ın ilgilendiği konuları daha kapsamlı bir şekilde ele alarak daha yoğun bir bütçeyle hedef kitleye ulaşmıştır. Bu dönemde Avrupa Bilgi Merkezleri, yeniliğe dönük işlevleri ile Avrupa İşletmeler Ağı’na (Enterprise Europe Network, EEN) dönüşmüştür. Bu dönemde çeşitli çağrı konularıyla KOBİ’ler ve onlara yönelik çalışmaları olan odalar, teknokentler, üniversiteler de daha yoğun bir şekilde sözkonusu Topluluk Programı’nda faydalanmaya başlamıştır. Ülkemizin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda dahil olduğu EIP, çeşitli bankaların Avrupa Yatırım Fonu’ndan sağladığı kazanımlar, KOSGEB’in yönettiği yaygın bir ulusal EEN ağı ve çeşitli projeler ile başarılı bir başka dönem olarak kayda geçmiştir.

KOBİ’ler ve girişimcilik konularında Topluluk Programları 2014-2020 döneminde COSME ile devam etmiştir. Program süresince, kapasite oluşturma, doğrudan ve dolaylı etkilerinin maksimize edilmesi ve kapsam dahilindeki fonlardan en üst düzeyde yararlanılması yönünde çalışmalar sürdürülmüştür.

Çağrılara yönelik etkin tanıtım yapılmış, başvuru ve uygulama aşamasında kurum/kuruluşlara teknik destek sağlanmış, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılmış, ortak bulma çalışmaları yürütülmüştür.

KOSGEB, COSME Ulusal Koordinasyon kapasitesini güçlendirmek adına, yine Avrupa Birliği tarafından fonlanan projeler yürütmüştür.

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (IPA) Kurumsal Kapasite Geliştirme Bileşeni kapsamında, KOSGEB tarafından tasarlanan ve geliştirilen “COSME Programına Katılımı ve Programdan Elde Edilen Kazanımları En Üst Seviyeye Çıkarabilmek için Koordinasyon Kapasitesinin Artırılması” projesi, 21 Haziran 2017-30 Nisan 2018 tarihleri arasında KOSGEB tarafından başarılı bir şekilde yürütülmüştür.

“COSME Programı’nın Koordinasyonunun Güçlendirilmesi, Tanıtımı ve Yararlanıcıların Kapasitesinin Artırılması Teknik Destek Projesi” (COSME Türkiye) Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Rekabetçi Sektörler Programı’nın, 3.2. alt başlıklı faaliyeti olan “AB Mevzuatına Uyum ve Sektörel Yaklaşımla ilgili Kapasitenin Geliştirilmesi” bileşeni kapsamında, KOSGEB tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Proje 16 Mayıs 2019 tarihi itibariyle başlamış olup, halen devam etmektedir.

Türkiye, COSME Programı’nı en etkin kullanan ülkeler arasında yer almıştır. Türkiye, Programdan yararlanan 39 ülke içerisinde en yüksek hibe dönüşünü alan sekizinci ve en çok projesi olan beşinci ülke olmuştur.

COSME Programı kapsamında sunulan araçlar ve dahil olunan platformlar ile KOBİ’lere hizmet sunan ve temsil eden kurum ve kuruluşların kapasitelerinin gelişmesine, uluslararası iş birlikleri kurmalarına ve hedef kitlelerine daha nitelikli, yüksek katma değerli hizmet sunmalarına katkı sağlanmıştır.

Türkiye’de söz konusu araçlar ve platformlar ile sağlanan yararların yanı sıra COSME kapsamında

  • Finansmana Erişim
  • Pazarlara Erişim
  • Çerçeve Koşulların İyileştirilmesi
  • Girişimcilik ve Girişimcilik Kültürü

konularında çağrı bazlı projeler desteklenmiştir.

Çerçeve Koşulların İyileştirilmesi

 Çerçeve koşulların iyileştirilmesi kapsamında, ülkemizde kümelenme ve turizm alanlarında projeler yürütülmektedir:

Filtre
Reset